glitter-graphics.com


Sunday, 20 November 2011

Nota PSK Tahun 4- Pakaian Tradisional Kebanggaan Kita

PAKAIAN TRADISIONAL ORANG MELAYU
Secara keseluruhannya pakaian Orang Melayu mempunyai banyak jenisnya. Antaranya ialah Baju Riau, Baju Belah Kebaya Panjang, Baju Melayu Cekak Musang, Baju Teluk Belanga dan Baju Kurung. Baju Melayu terbahagi kepada tiga iaitu:

Baju Melayu Cekak Musang ( lelaki )
Baju Melayu Belanga ( lelaki )
Baju kurung ( perempuan dan lelaki )



BAJU RIAU

Baju berbelah ini seakan-akan baju kebaya pendek. Baju Riau juga dikenali sebagai 'Engku Puteri atau Raja Hamidah' puteri pada Raja Haji iaitu Yang Dipertuan muda Riau yang kelima dari keturunan Bugis. Pada umumnya baju tradisional Melayu untuk kaum lelaki dilengkapi dengan kain songket.


BAJU BELAH KEBAYA PANJANG

Walaupun wanita Johor terkenal dengan Baju Kurung, tetapi dalam acara majlis, mereka muncul juga dengan memakai kebaya, sebagai warisan daripada kerajaan Johor-riau. Pola baju belah panjang ini masih bersifat 'mengurungkan' anggota badan. Secara tradisi potongannya labuh sehingga buku lali. Cuma bezanya ia berbelah dan berpesak di hadapan baju ini, umumnya dipakai sebagai pakaian di luar rumah atau upacara rasmi. Baju Belah panjang ini terkenal di Melaka, Perak, Selangor dan Kedah-Perlis. Baju kurung belah ini kemudiannya dikenali sebagai 'baju panjang' dan 'kebaya panjang'. Tradisi ini berkembang menjadi kebaya dan bertangan panjang berpesak lurus di hadapan, berkekek dan berbelah dada yang ditutup dengan kancing atau kerongsang tiga.



BAJU MELAYU CEKAK MUSANG

Istilah ini berhubung langsung dengan pola lingkaran leher baju, tengkuk 'cekak' tinggi atau leher tegak empang leher. Pengertian cekak musang merakamkan imej alami untuk leher baju yang bercekak tinggi berdiri (2.5cm) melingkari leher. Ukuran ditentukan oleh lingkaran bulat yang dibuat dengan ibu jari lain yang bertemu hujungnya. Baju ini mula dipakai di Johor ketika Pemerintahan Sultan Ibrahim Ibni Sultan Abu Bakar.


BAJU TELUK BELANGA

Baju ini mula diperkenalkan di Teluk Belanga, Singapura dan tersebar luas sebagai ciri khas Johor khususnya pada abad ke-19. Ia juga dikatakan sejenis pakaian lelaki yang dikatakan telah direka oleh Sultan Abu Bakar pada tahun 1866 untuk meraikan perpindahan ibu negeri Johor dari Teluk Belanga di Singapura ke Johor Bahru. Walaubagaimanapun istilah ini akhirnya menjadi ciri khas masyarakat Melayu hingga disebut selengkapnya 'Baju Melayu'.


BAJU KURUNG

Baju kurung dianggap popular dan dipakai oleh lelaki dan perempuan. Perbezaannya terletak pada bahagian kocek iaitu lelaki mempunyai 3 kocek manakala perempuan hanya mempunyai 1 kocek serta perbezaan dari segi cara pemakaiannya. Pengertian kurung secara tidak langsung telah membawa erti 'mengurung atau menutup' anggota tubuh. Cara ini menepati konsep pakaian cara Melayu setelah kedatangan Islam, sehinggalah istilah kurung diertikan sebagai baju yang selesa dan longgar, labuh atau panjang. Sehingga disebut dengan berbagi-bagai nama misalnya, 'Baju Kurung Bernyawa' walaupun mempunyai pelbagai nama namun Baju Kurung telah menampilkan ciri-ciri tersendiri.

No comments:

Post a Comment